Stručni sastanci COFD-a

Deseti stručni skup COFDa 2019

X Stručni skup pod nazivom „Modifikacija bolesti intenzivnim ranim tretmanom u DME „ se održao 27.decembra,2019.g.u Hotelu „Podgorica“ u Podgorici od 15 -18h. Skup je bio posvećen liječenju dijabetičnog makularnog edema DME a gost predavač i moderator skupa je bila Doc dr Dijana Risimić iz Beograda,KC Srbije. Sponzor predavanja je bila farmaceutska kompanija Bayer.

Teme i predavači::
Istorijat lečenja DME – Doc dr Antoaneta Adžić Zečević, KCCG
Savremeni pristup u lečenju DME – Mr sci.med. Danijela Đurović Raonić,KCCG
Euretina vodič za lečenje DME -Dr sci.med. Biljana Milojko Šćepović,KCCG
Eylea u lečenju DME -Doc dr Dijana Risimić,KC Srbije
Eylea – iskustva iz svetske kliničke prakse u lečenju DME -Dr Haris Kujundžić, KCCG
Prikaz slučaja –Dr Mujo Agović, KCCG

Na stručnom skupu je bilo 44 učesnika, 30 oftalmologa, 13 specijalizanata oftalmologije i 1 optometrista. Skup je akreditovan od strane Ljekarske komore CG. Nakon skupa priređena je večera i prednovogodišnja zabava.

Deveti stručni skup COFDa – 2019

IX Stručni skup COFDa pod nazivom „Keratokonus“ se održao 10.maja 2019.g. u Hotelu „Ramada“ u Podgorici od 14-16.h. Skup je bio posvećen dijagnostici i liječenju keratokonusa sa predavačima iz Očne bolnice „Miloš klinika“ iz Beograda. Sponzori skupa su bili farmaceutske kompanije Bayer i Dietpharm , te veledrogerija „Osmi Red-D“ iz Podgorice.
Program skupa:

14:00 Otvaranje skupa
14:10 – 14:30 Keratokonus – uzroci, simptomi i dijagnostika
Dr Katarina Misailović mr.sci.med., Očna bolnica „Miloš klinika“ Beograd
14:30 – 14:50 Keratokonus – terapija
Dr Tatjana Mrđa – Radosavljević, Očna bolnica „Miloš klinika“ Beograd
14:50 – 15:10 Diskusija
15:10 – 15:25 Bepanthol, kapi za oči u terapiji keratokonusa – sponzorsko predavanje
15:25 – 15:40 Bepanthol, kapi za oči u terapiji suvog oka – sponzorsko predavanje
15:40 – 15:50 Diskusija i zatvaranje skupa

Na skupu je bio 41 učesnik, 30 oftalmologa, 4 specijalizanta oftalmologije i 6 predstavnika firmi sponzora skupa. Nakon Skupa za učesnike je priređen ručak i druženje u hotelu.

Osmi stručni skup COFD-a – 2016

Skup je održan  8.oktobra 2016.g. u Hotelu “Regent”, Porto Montenegro u Tivtu. Gost predavač je bio Prim. dr Vladimir Pfeifer sa Očne klinike, Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, Slovenija. Održana su dva predavanja sa sljedećim temama:

 • Lamelarna hirurgija rožnjače
 • Subluksirana sočiva

Učesnici skupa su imali priliku da se upoznaju sa savremenim dostignućima u području lamelarne hirurgije rožnjače kao i sa hirurškim rješavanjem komplikovanih slučajeva subluksacije sočiva I IOLa. Skupu je prisustvovalo 16 oftalmologa.

Skup je završen zajedničkim ručkom u prelijepom ambijentu Hotela Regent i Porta Montenegro.

Sedmi stručni skup COFD-a, VI Godišnja i III Izborna Skupština COFD-a – 2016

COFD je u saradnji sa faramaceutskom kompanijom MSD organizovao  VII Stručni skup COFDa u Hotelu Podgorica, 9.aprila 2016. u 12.00.

Program stručnog skupa je bio sljedeći:

 • Predijagnosticiranje glaukoma

           Dr Edita Files Bradarić, Očna klinika „Optimal“, Podgorica

 • Oboljenje površine oka – prikaz slučaja

Dr Marina Đuretić Guzina, Privatna očna ordinacija „Dr Marina“, Bar

Nakon predavanja i diskusije skup je u nastavku održao  VI Godišnju  i III Izbornu Skupštinu COFDa. Na Skupštini su podnijeti izvještaji o radu i aktivnosti društva u period od posljednje Skupštine, kao i finansijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora. U izbornom dijelu Skupštine izabran je novi predsjednik društva Dr Zoran Koturović mr.sci., koji je zamijenio dosadašnju predsjednicu Doc.dr Antoanetu Adžić Zečević kao i ostali članovi organa upravljanja. Na skupu je bilo prisutno 27 oftalmologa.

Stručni skup je završen zajedničkim ručkom u restoranu Hotela Podgorica.

Šesti stručni skup COFD-a i Peta redovna godišnja Skupština COFD-a – 2014

U subotu 31.maja 2014. održan je Šesti stručni skup COFD-a u Hotelu i restoranu „Imanje Knjaz“ u saradnji sa farmaceutskom kompanijom Pfizer. Gost predavač je bila Dr Nada Radović dr sci. sa „Miloš klinike“ iz Beograda i temom „Optička koherens tomografija u savremenoj dijagnostici oboljenja zadnjeg segmenta oka”.

Drugo predavanje pod naslovom “Retinoblastom i diferencijalna dijagnoza leukokorije“ izložila je Dr Nataša Jovović mr sci. sa Instituta za bolesti djece, KCCG, iz Podgorice.

Nakon predavanja održana je Peta redovna godišnja Skupština COFD-a na kojoj je podnešen izvještaj o radu i finansijski izvještaj u periodu od protekle skupštine i iznešen prijedlog aktivnosti za naredni period. Na stručnom skupu je bilo prisutno 24 oftalmologa.

Na kraju je u ugodnom ambijentu restorana „Imanje Knjaz“ i uz ručak nastavljeno druženje oftalmologa.

Peti stručni sastanak COFD-a – 2013

Peti stručni sastanak COFD-a održan je 28.septembra 2014, u Hotelu „Ramada“ u Podgorici od 12-14 sati sa sljedećim temama:

 • Normotenzivni glaukom – Dr Edita Files Bradarić, Klinika Optimal, Podgorica
 • Suplementi i senilna degeneracije makule – Doc Dr Antoaneta Adžić Zečević,Klinički centar Crne Gore, Podgorica
 • Stručni sastanak je organizovan u saradnji sa veledrogerijom Farmegra iz Podgorice i predstavnicima farmaceutskih kompanija Pfizer i Unimed Pharma. Sastanku je prisustvovalo 31 oftalmolog. O stručnom skupu i udruženju je izašao opširan tekst u novembarskom izdanju časopisa Medical.

  Četvrti stručni sastanak COFD-a – 2012

  Četvrti stručni sastanak COFD-a  održan je 12.maja 2012, u Hotelu “Podgorica” u Podgorici od 12-14 sati sa sljedećim temama:

  • Suva degeneracija makule –  Doc dr Antoaneta Adžić, Klinički centar Crne Gore
  • Primjena Lucentisa kod vlažne degeneracije makule – Dr sci med Sergej Alpatov, Dnevna bolnica „Optimal“ Podgorica
  • Primjena Lucentisa kod drugih oboljenja mrežnjače – prikazi slučajeva – Dr Edita Files Bradarić, Dnevna bolnica „Optimal“ Podgorica

  Nakon predavanja organizovan je ručak u istom hotelu,a  sponzor  stručnog sastanka je bio Novartis       Pharma Services, Inc. Predstavništvo Beograd. Sastanku je prisustvovalo 29 oftalmologa.

  Treći stručni sastanak COFD-a – 2011

  Treći stručni sastanak  COFD-a održan je 1.oktobra 2011, u amfiteatru Instituta za dječije bolesti KCCG u Podgorici. Tema sastanka je bila iz područja oboljenja i dijagnostike retine sa gostom predavačem Doc dr Vesnom Jakšić sa Medicinskog fakulteta  Priština-Kosovska Mitrovica.

  • OCT makule – kako tumačiti rezultate – Doc dr Vesna Jakšić
  • Makroaneurizma arterije retine – prikaz slučaja – Doc dr Antoaneta Adžić Zečević ,KCCG

  Satanak je trajao od 12 do 14sati a nakon toga je organizovan  ručak u Restoranu “Skadarlija”. Sastanku  je prisustvovalo 27 oftalmologa, a sponzori  su bili MSD oftalmici predstavništvo iz Beograda i “Osmi red”  iz Podgorice.

  Drugi stručni sastanak COFD-a – 2010

  Drugi stručni sastanak COFD-a održan je 29.maja 2010, u Info centru Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ na  Vranjini . Gost predavač je bila Prof dr Ana Oros sa Očne klinike  i Medicinskog  fakulteta u Novom Sadu, a tema sastanka je bila retinopatija nedonoščadi.

  • Razvoj vida kod prijevremeno rođenog djeteta – Prof dr Ana Oros
  • Naša iskustva u liječenju prematurne retinopatije – Dr Sanja Borović,  Institu za dječije bolesti, KCCG, Podgorica

  Stručni sastanak je trajao od 11 do 13sati a nakon toga je organizovan ručak u Restoranu “Jezero”.  Sastanku je prisustvovalo 27 oftalmologa, a sponsor sastanka je bila farmaceutska kompanija  Hemofarm iz Podgorice.

  Prvi stručni sastanak COFD-a  – 2008

  Prvi  stručni sastanak COFD-a je održan 4.aprila 2008, u Info centru Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ na  Vranjini  od 11-13 sati sa sljedećim temama:

  • Savremeni trendovi u lečenju glaukoma – Prof dr Đorđe Kontić, Institut za očne bolesti , Klinički centar Srbije, Beograd
  • Pahimetrija i korekcija intraokularnog pritiska kod pacijenata sa primarnim glaukomom otvorenog ugla i okularnom hipertenzijom – Dr Edita Files Bradarić, KCCG, Podgorica

  Sastanak je organizovan u saradnji sa farmaceutskom korporacijom MSD oftalmici- predsatvništvo Beograd . Sastanku je prisustvovalo 22 oftalmologa. Nakon predavanja  druženje je nastavljeno uz prigodni ručak u Restoranu “Jezero” ,i na kraju  učesnici su posjetili obližnju starovjekovnu tvrđavu Žabljak Crnojevića.

  Prvi seminar o refraktivnoj hirurgiji   – 2008

  Prvi seminar o refraktivnoj hirurgiji održan je 20.septembra 2008, u Bečićima u Hotelu “Splendid” .      Gost predavač je bio Dr Mirko Jankov dr.sci. sa Klinike “Miloš” iz Beograda a program seminara je bio sljedeći :

  10:00 Pozdravna riječ  –  Dr Borka Miljković mr.sci.

  10:15 Modaliteti refraktivne hirurgije danas I njihova primjena  – Dr Borka Miljković mr.sci.

  10:45 Excimer laser tehnike (PTK,PRK,LASEK,Epi-LASIK,LASIK)  –  Dr Mirko Jankov dr.sci.

  12:00-12.30  Pauza

  12:30 Preoperativna priprema pacijenata  –   Dr Nada Džaković

  13:00 LASIK: Indikacije, rezultati I komplikacije – Dr Mirko Jankov dr.sci.

  14:00 Može li se izlečiti keratokonus – intrakornealni prstenovi, UV cross-linking? – Dr Mirko Jankov dr.sci.

  14:30 Ručak

  Organizator seminara je bila Očna ordinacija “Miljković” iz Budve a sponzor Kompanija “TAC” iz Budve. Na seminaru je prisustvovalo 26 oftalmologa iz Crne Gore.

  Obilježavanje Svjetskog dana glaukoma  – 2009

  Povodom obilježavanja Svjetskog dana glaukoma 12.marta 2009, COFD je odštampao prigodni plakat koji je distribuiran po svim očnim ordinacijama u Crnoj Gori, kako bi se široj javnosti skrenula pažnja na značaj ranog otkrivanja ovog očnog oboljenja i sprečavanje sljepila od glaukoma. Dizajn plakata je omogućio MSD Oftalmici iz Beograda a troškove štampanja je omogućila farmaceutska kuća Hemomont iz Podgorice.

  Također, u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore realizovana je akcija mjerenja očnog pritiska i skrininga na glaukom za građanstvo u očnoj ambulanti KCCG. U brojnim medijima javnost je upoznata sa značajem prevencije i liječenja od glaukoma.